Spotweb op RPI (Raspbian)

      10 reacties op Spotweb op RPI (Raspbian)

Wat is Spotweb:
Met Spotweb kan je een website zoals nzbserver op je eigen computer, server of Raspberry Pi installeren.
Spotweb wordt vaak online Spotnet genoemd omdat er veel overeenkomsten zijn. Je hebt een goede newsserver provider zoals XSNews nodig om de spots te kunnen ophalen. En, als je zelf spots wil toevoegen heb je een newsserver nodig waarmee je ook kan posten.
Een voorbeeld van Spotweb ishttps://www.nzbserver.com maar je kunt Spotweb ook op een Raspberry Pi draaien. Hieronder een werkende installatie op Raspbian Desktop:
Om de installatie en beheer makkelijker te maken heb ik op Raspbian SSH en VNC aangezet en heb ik een vast IP-adres ingesteld. Dit kun je het beste in de VNC desktop interface doen of op de volgende wijze via SSH:
sudo vim /etc/dhcpcd.conf 

interface wlan0 (als voorbeeld, verschilt per interne netwerk)
static ip_address=192.168.178.8/24
static routers=192.168.178.1
static domain_name_servers=192.168.178.1

Voer vervolgens de onderstaande commando’s in (VNC/SSH) terminal uit:
Installeer spotweb dependencies
sudo apt-get install apache2 php7.4 php7.4-curl php7.4-gd php7.4-gmp php7.4-xml php7.4-mbstring
php7.4-zip

Creëer de MySQL-server
sudo apt install mariadb-server
Hierna heb ik ook nog PHPMyAdmin geïnstalleerd om makkelijker beheer van de MySQL-server te kunnen uitvoeren:
sudo apt install phpmyadmin
Installeer Spotweb
wget https://github.com/spotweb/spotweb/tarball/master
tar -xvzf master
sudo mv spotweb-spotweb-* /var/www/html/spotweb
rm master

Gebruiker root toevoegen aan MySQL-server
sudo mysqladmin -u root password nieuwwachtwoord

Hierna is als het goed is Spotweb geïnstalleerd op het (vaste) IP-adres http://[IP-adres]/spotweb/install.php en verschijnt het Spotweb configuratie scherm. Als hierin meldingen zijn dat bepaalde mappen niet toegankelijk zijn kan dit opgelost worden met het (terminal) commando “chmod -R 777 spotweb”.
Klik onderaan het configuratie scherm om verder te gaan.
In het volgende scherm worden de database gegevens ingevoerd met port 3306:

In het scherm hierna worden de gegevens van de usenet provider ingevoerd:

Op deze pagina heb ik een uoitleg geschreven van een bij mij werkende Synology installatie van Spotweb, deze verloopt verder identiek.
Updaten Spots
Op de Spotweb pagina bevindt zich onderaan de linker kolom onder “Maintenance” een knop “retrieve”. Als hierop geklikt wordst worden alle spots binnengehaald. Dit is te controleren door af en toe de pagina te verversen en duurt even.
Een andere optie is de volgende: Voer in de terminal dit commando uit: cd /var/www/html/spotweb –> php retrieve.php
Maar als alles goed is gegaan krijg je de tekst “retriever.php is already running, pass ‘–force’ to ignore this warning” te zien en draait retrieve al op de achtergrond.
De interface ziet er vervolgens uit zoals hieronder is weergegeven:

Als er bij de instellingen van Spotweb voor wordt gekozen een koppeling te leggen met SABnzbd, wat erg makkelijk is om de download zonder verdere handelingen te starten, kan het zijn dat er schermpjes getoond worden over vage fouten als “push http return code 200 expects one parameter”. Hiervoor heb ik 2 werkende oplossingen gevonden:
– Zet de taal waarin Spotweb staat bij de instellingen op Engels
– Voer het volgende commando uit in de terminal:
sudo chmod -R 777 /var/www/html/spotweb

Automatisering retrieve.php (ophalen spots) mbv crontab

Op de website https://crontab-generator.org kan eenvoudig een cronjob worden gegenereerd om het ophalen van de nieuwe spots te automatiseren.
Aanmaken van een cronjob kan door uitvoeren van het terminal commando:
sudo crontab -u pi -e
De door mij gegenereerde cronjob haalt ieder half uur de nieuwste spots op door onderaan de tekst van de cronjob deze regel toe te voegen:
*/30 * * * * /usr/bin php /var/www/html/spotweb/retrieve.php –force >/dev/null 2>&1
Met het commando crontab -l kan gekeken worden welke cronjob actief is
één en ander ziet er uit zoals hieronder is getoond:

En iets anders, een tip om te voorkomen dat je VNC Raspbian desktop op screensaver gaat, installeer xscreensaver: sudo apt install xscreensaver
Ga hierna naar voorkeuren –> Schermbeveiliging –> Modus –> Schermbeveiliging uitschakelen.


10 gedachten over “Spotweb op RPI (Raspbian)

  1. Metalmama

    Dankjewel Rene voor deze briljante handleiding. Ik had al meerdere tutorials gevolgd. Werken deed het nooit. Maar deze deed ik met 2 vingers in mijn neus. En ook nog in 1 keer goed. Ik ben erg blij. Gedaan met de opdringerige reclame en de onvermijdbare porno. En ook geen last meer van een nzbserver waar ze je nu een “gratis” VPN proberen te verkopen. Wat denken ze wel niet. Ik gebruik mijn zelfgekozen VPN wel.

  2. Metalmama

    Ja, ik zie hem nu ook staan. En ja, ik heb een Synology. Maar alle handleidingen ten spijt. Ik kwam om in de foutmeldingen. En eentje valt nog wel te tackelen. Maar als je bij elke stap tegen een nieuw probleem aanloopt vergaat de lust je snel. Jouw handleiding ga ik zeker een kans geven. Want de Synology geeft vast betere prestaties dan die Raspberry Pi. En als het een beetje meezit zijn dit wel leuke en leerzame projectjes.

  3. Henk

    Top, bedankt voor je mooie handleiding. Eén vraag, hoeveel opslagruimte heeft spotnet nodig als ik het op de Pi installeer? Gaat het bijvoorbeeld om meerdere gigabytes aan ruimte?

    1. Rene Auteur bericht

      Hoi Henk. Bedankt voor je compliment. Ik heb bij mij gekeken maar de hele Spotweb map is minder dan 800 Mb groot en de NZB’s url’s worden in je MySQL database weggeschreven dus het is ook niet zo dat je installatie of gebruik ervoor zorgt dat je geheugenkaartje volloopt. Groet.

        1. Rene Auteur bericht

          Hoi Rob,
          Ik draai Spotweb alleen nog op mijn Synology. Ik heb nog een Raspberry PI-3, ik zal eens testen of ik het weer aan de praat krijg. Ik laat je weten hoe dat is gegaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *