Mastodon het Twitter alternatief

      Geen reacties op Mastodon het Twitter alternatief

Mastodon beschrijft zichzelf als een open-source gedecentraliseerd sociaal netwerk. Het is eigendom van de gemeenschap en volledig vrij van reclame. In tegenstelling tot Twitter is het niet een enkele website, maar werkt het als een verzameling van zelf gehoste servers waar je afhankelijk van je interesses lid van kunt worden. Het is echter niet zomaar een Twitter-kloon, Mastodon heeft een paar functies die zich onderscheiden van Twitter, vooral rond privacy. Je kunt automatische verwijdering van berichten instellen, waarbij berichten van een bepaalde leeftijd zichzelf verwijderen. Je kunt je ook afmelden voor indexering door zoekmachines en je kunt goedkeuring vereisen voordat mensen je kunnen volgen.
Eind oktober (2022) zijn er volgens de oprichter maandelijks ruim 1 miljoen actieve gebruikers op het Mastodon-netwerk. 

De web-versie van Mastodon

Stap voor stap: hoe maak je een account aan?

  1. Mastodon werkt in een app voor OS of app voor Android, of direct in je browser. We kiezen nu even voor de browser. Kijk eerst bij welke server je wilt aansluiten. Hier een handig overzicht. Een goede voor ons land is bijvoorbeeld mastodon.nl. Kies Registreren.  
  2. Je maakt een nieuwe account aan. Je geeft een gebruikersnaam, een e-mailadres (alleen voor de registratie, dit wordt niet openbaar gemaakt) en een wachtwoord op.
  3. In je gebruikersnaam is sowieso de naam van je community verweven. Zo maak je bijvoorbeeld @jouwnaam@mastodon.nl aan in de community ‘mastodon.nl’.
  4. Je gaat akkoord met de voorwaarden van de server waar je je bij registreert. Er is bij de meeste een vorm van moderatie. Je kunt niet zomaar alles zeggen binnen de community. Seks en haatberichten zijn meestal taboe.
  5. Klik op de link in de bevestigingsmail van Mastodon (kijk eventueel in je spammap). 

    Privéberichten
    Je kunt ook privéberichten sturen naar andere gebruikers. Hoewel het verzenden even duurt. Dit doe je door een bericht als ‘privé’ te kenmerken. Anders ziet iedereen het bericht. Er wordt nog gewerkt aan een goede beveiliging van privéberichten.

    Transparantie
    Het streven van Mastodon is op dit gebied goed. Door de transparantie en het open karakter van het platform kunnen gebruikers meer grip krijgen op hun online communicatie. Mastodon heeft goede kans om door te groeien. Het platform werkt vaak nogal traag. Toch is Mastodon het verkennen waard. Zeker als je controle over je gegevens wilt houden.

    Meer uitleg over Mastodon is te vinden op deze Wikipedia pagina. Als je zelf een Mastodon server (Instance) wil opzetten dan wordt dat hier uitgelegd.
    Hier een overzicht van de Mastodon servers.
    Mijn Mastodon profiel staat hier: https://mstdn.social/@RensBos

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *