Eenvoudige verbindingsmonitoring: Uptime Kuma

Iedereen die zoals ik allerlei apparaten in gebruik heeft die met het internet verbonden zijn vraagt zich af en toe af of de router/internet verbindingen van deze apparaten nog wel ok zijn.
Een zeer functionele, makkelijk te gebruiken en grafisch mooie oplossing om alles wat een url, ip-adres of domeinnaam heeft te monitoren is Uptime Kuma.
Ook heeft Uptime Kuma de mogelijkheid om notificaties te versturen zodat je live op de hoogte wordt gebracht als een connectie verbroken is zodat je daarop actie kunt ondernemen.
Als je Uptime Kuma gebruikt zul je merken dat sommige apparaten om een mij onduidelijke reden heel kort hun verbinding verliezen om deze gelijk weer te herstellen. Om te voorkomen dat je constant deze meldingen ontvangt kun je ook instellen dat de verbinding over langere tijd verbroken moet zijn voordat je een notificatie ontvangt. Er is een lange lijst van protocollen die gebruikt kunnen worden om notificaties te ontvangen waaronder email, ik gebruik zelf een Telegram bot.
Voor wie zoals ik, Home assistant gebruikt, is er een Uptime Kuma addon waarmee je de monitoring met een paar klikken kunt activeren. Gebruik je een Synology NAS, dan is Uptime Kuma installeren ook heel simpel. Ook is een Raspberry Pi heel geschikt. Kortom, mogelijkheden genoeg.
Ik probeer altijd de apparaten in mijn netwerk zoveel mogelijk vaste IP-adressen te geven zodat daar geen of zo weinig mogelijk veranderingen in ontstaan. Sinds kort gebruik ik een Unifi Express en dit icm met de Fing Network Monitoring & Device Blocking App (op mijn mobiel) is voor mij een goede aanpak om een goed overzicht te hebben van de verbonden apparaten. Overigens heb ik de monitoring in de instellingen van Uptime Kuma van vrijwel alle apparaten (en deze website) op ‘ping’ gezet maar er zijn veel meer opties.
Om een indruk te krijgen hoe het werkt, hieronder een installatie – en gebruik uitleg:

Hieronder een screenshot om een indruk te krijgen hoe Uptime Kuma eruit ziet:

Tot slot de Telegram notificering die ik gebruik, deze ontvang ik (als voorbeeld) in Telegram zoals hieronder is weergegeven:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *