Dynamische stroomprijzen en een thuisbatterij

      Geen reacties op Dynamische stroomprijzen en een thuisbatterij

Zoals ik in dit artikel heb geschreven heb ik een Sessy thuisbatterij. Deze kan op 3 manieren worden ingesteld:
Nul modus
U heeft een vast of flexibel contract, en daarmee een vast tarief. In deze modus slaat Sessy overdag overtollige opgewekte energie op. Wanneer uw zonnepanelen te weinig of geen energie meer leveren om uw verbruik te compenseren zal de Sessy energie leveren aan uw verbruikers in huis, zolang er energie in de batterij zit. Hiermee gebruikt u ook ‘s avonds en in de nacht de groene energie die u overdag heeft opgewekt.
Open modus
De Sessy maakt het mogelijk via een API aangestuurd te worden. Dit kun je doen als je liever zelf aan de slag gaat met het aansturen en uitlezen van de batterij om deze bijvoorbeeld te koppelen in Home Assistant. Wij helpen mee om de Sessy community te ondersteunen op dit vlak.
Dynamische modus
Je hebt een dynamisch contract met uurprijzen: De slimme regeling van Sessy kan op basis van de uurprijzen een berekening maken wanneer het beste moment is om de batterij te laden en ontladen. Volledig automatisch voor maximale besparingen. Dit is ook mogelijk als u geen zonnepanelen heeft!
De Sessy maakt in de dynamische modus gebruik van de actueel geldende gemiddelde stroomprijzen die in deze modus op het sessy portal worden getoond (https://portal.sessy.nl).
Op de website van Sessy wordt daarover geschreven:
Met een dynamisch contract varieert je elektriciteitsprijs elk uur. Deze prijzen variëren van hoog naar zelfs negatief. Typisch een situatie waarin je met een thuisbatterij kan besparen of zelfs verdienen.Deze prijs weet je wel een dag van tevoren, dus Sessy kan met zijn slimme software precies uitrekenen wanneer er geladen en wanneer er geleverd moet worden. Zo kan je maximaal besparen of zelfs te verdienen aan die verschillen.

Als het maximum en minimum van de prijs op een dag niet veel verschillen, heeft het inzetten van een thuisbatterij niet zoveel zin. We zien echter de laatste tijd dat de pieken en de dalen van de uurprijzen steeds verder uit elkaar drijven. Hoe groter dat verschil, hoe meer je kan besparen met een thuisbatterij en hoe korter de terugverdientijd van een Sessy.

Een kleine batterij zorgt er voor dat je import uit het energienet op de piekmomenten kan voorkomen door het inzetten van je eigen energie. Met een hogere opslag capaciteit kan je zelfs op de piekmomenten terugleveren aan het net om geld te verdienen met je batterij.
Om een indruk te krijgen wat de piek-en daltarieven zijn, hieronder als voorbeeld de dynamische prijzen van Zonneplan. In de hieronder getoonde Zonneplan pagina kan gescrold worden:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *