Het ‘te gekste’ feest ter wereld .. De balletjes van de koningin

Je moet er van houden, ik niet dus, CARANAVAL. Als voorbeeld een ‘carnavals hit’ van Andre van Duin, gaat over iemands balletjes:

Maar waar gaat t nu over tijdens carnaval (bron wikipedia):

Carnaval — ook wel Vastenavond genoemd, al is dit eigenlijk de dinsdagavond van carnaval — is het feest dat gevierd wordt in de dagen voorafgaand aan Aswoensdag, waarmee de vastentijd van 40 dagen aanvangt tot aan Pasen.
In Nederland worden twee soorten carnaval gevierd: Het Rijnlands carnaval en het Bourgondisch carnaval.
De Rijnlandse variant wordt veelal in Limburg en het zuidoosten van Noord-Brabant gevierd. De Bourgondische variant in het noorden en oosten van Noord-Brabant. Omdat veel ‘Hollanders’ meestal in Den Bosch, Tilburg en Breda carnaval vieren importeerden zij de Bourgondische variant naar de rest van Nederland. Het misverstand dat alle stedennamen veranderen met carnaval is wijdverbreid. Dit is echter alleen met het Bourgondische carnaval.
Het Rijnlandse carnaval in Nederland is een afgeleide van het Venetiaanse carnaval uit Venetië. Het Bourgondische carnaval is weer een volkse/goedkope versie van het Rijnlandse carnaval.

Oorsprong

Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke. Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens ook tot bezinning op de christelijke kernwaarden.

Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een ‘heidens’ midwinterfeest was.

In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten.

De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten.

Het ‘heidense’ carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *