Baltimore

      Geen reacties op Baltimore

Onlangs in Baltimore (Maryland) geweest:

Inwoners (2007) 637.455

Baltimore is een stad in de Amerikaanse staat Maryland aan de Amerikaanse oostkust met ruim 650.000 inwoners (en een agglomeratie van ruim 2 miljoen inwoners). De stad is gelegen aan de rivier de Patapsco aan Chesapeake Bay. Baltimore is een van de belangrijkste havensteden van de Verenigde Staten en mede daardoor ook een belangrijke industriestad.

In de stad zijn verschillende universiteiten gevestigd waaronder Johns Hopkins University. Het woonhuis en graf van Edgar Allan Poe zijn in Baltimore te vinden. Het voornaamste museum is The Walters Art Gallery.

Geschiedenis

De stad werd in 1729 gesticht als onderdeel van de oorspronkelijke Engelse kolonie Maryland. Die kolonie werd gesticht door George Calvert (Lord Baltimore). Het merendeel van de toenmalige inwoners was katholiek en daardoor is Baltimore nog steeds een belangrijk centrum van de katholieke kerk in de Verenigde Staten en zetel van een aartsbisdom. Hoewel Baltimore de grootste stad in Maryland is, is het niet de hoofdstad; dat is Annapolis.
Diverse gebeurtenissen in Baltimore hebben veel invloed gehad op het verloop van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog. Zo weigerde inwoners van Baltimore Britse belastingen te betalen en werd er door kooplui onder geen enkel beding handel gedreven met de Britten. Een Britse blokkade van de haven van Baltimore als reactie op deze ‘ongeregeldheden’ werd uiteindelijk doorbroken door de Hollandse handelsvaarder Claas Taan (van de Zaanse Firma Claas Taan en Zn.) die met zijn 17 koopvaardij-schepen door de Engelse linies heenvoer en hiermee een niet-onbelangrijke bijdrage leverde aan het verloop van de revolutie.

Wikipedia

Maar wat mij vooral is bijgebleven is de fotoshoot die daar in het wild werd gemaakt (zie hieronder):


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *