Reclamevrij internet: PI-hole

      Geen reacties op Reclamevrij internet: PI-hole

Als je je DNS internetverkeer vanaf je router doorstuurt naar PI-hole dan worden alle reclame banners en ongewenst internetverkeer geblokkeerd

Het is één van de grootste irritaties op internet: advertenties. Je kunt natuurlijk voor elk apparaat een ad-blocker in je browser installeren, maar als je ook je smartphone, slimme televisie en spelcomputer tegen reclames wilt beschermen, dan is een centrale ad-blocker veel handiger.
Er zijn dure commerciële oplossingen beschikbaar, maar met een Raspberry Pi van een paar tientjes en Pi-hole bereik je exact hetzelfde.

Kijk op de volgende pagina’s voor meer informatie:

Als je een Raspberry PI hebt (mag een oudere zijn) dan kun je op het micro SD kaartje, nadat je deze geflashed hebt met Raspberry PI OS, eenvoudig de PI-hole software installeren met het terminal commando:

curl -sSL https://install.pi-hole.net | bash

Hierna is het PI-hole dashboard terug te vinden op het (vaste) IP-adres van je Raspberry PI die je aan je bekabeld aan je router hebt gekoppeld: [IP-adres]/admin

Het resultaat ziet eruit zoals hieronder

Hieronder een voorbeeld van het onderdrukken van de reclame op de speedtest pagina https://www.speedtest.net

Op dit Ziggo forum zijn nog tips voor het geval er nog problemen zijn.
Zo is daar te lezen dat na het uitzetten van DHCP in de Connect Box, deze moet worden herstart zoals hieronder wordt uitgelegd:

Dan zijn er nog twee vervolgstappen nodig:
Ten eerste zijn die Ziggo-modem-routers wat nukkig: Uitschakelen van de DHCP-server en deze instelling opslaan is niet voldoende; je moet daarna ook nog eens de Ziggo-modem-router opnieuw opstarten.
Daarna alle clients die met DHCP werken opnieuw opstarten (om te forceren dat deze meteen de nieuwe verbindingsgegevens gaan gebruiken).


App

Voor Android is er ook een app, zie hier voor meer informatie. Hieronder een screenshot van deze app.

Firefox, Chrome, Edge en Safari Extensies

PI-hole blokkeert ook websites waar je misschien toch naar wil kijken. Als voorbeeld hieronder een zoekvraag in Google naar “KPN glasvezelnet”.
Het eerste resultaat genaamd “KPN Glasvezel – Altijd een perfecte verbinding – KPN.com” lijkt te wijzen naar https://shop.kpn.com/internet-tv/internet-tv (links onderin de browser te zien als je er met de muis over de link gaat). In werkelijkheid ga je naar de link hieronder:

https://clickserve.dartsearch.net/link/click?lid=43700052625612121&ds_s_kwgid=58700005778316200&ds_a_cid=10189206&ds_a_caid=9724790520&ds_a_agid=99502120277&ds_a_fiid=&ds_a_lid=kwd-11176675539&&ds_e_adid=461258580142&ds_e_matchtype=search&ds_e_device=c&ds_e_network=g&&ds_url_v=2&ds_dest_url=https://shop.kpn.com/internet-tv/internet-tv/?pagina=glasvezel&pccheck&gclsrc=aw.ds&&campaignid=ps:s=go:t=ResidentialAdwords:c=1.+kpn+%7C+sbrd+%7C+Glasvezel+%7C+Regulier+%7C+Nieuwe+klant:d=KPN+glasvezel+-+(exact):co=kpn%20glasvezel:f1=kpn+glasvezel:f2=e&gclid=CjwKCAjwlID8BRAFEiwAnUoK1WzJPbHPHyODaVV0rb7UlcFOAY67UtYaaRNDlEXr8OX3WYqRW0nulBoCY-8QAvD_BwE

En deze link wordt geblokkeerd door PI-hole omdat dit als reclame wordt gezien en dat is het ook, als je je nog afvraagt hoe het komt dat je als je ergens op zoekt je al resultaten krijgt die aansluiten op waar je eerder naar gekeken hebt (hoe weten ze dat toch ?) dan komt dat oa. door dit soort trucs.

Maar als je toch naar deze pagina wil dan kun je voor Firefox, Chrome, Edge (allen gratis) en Safari (betaald) de Switch for PI-hole in je browser installeren zodat je er een klein icoon bijkrijgt waarmee je PI-hole tijdelijk kunt uitzetten of een website vertrouwd (whitelist) maken:
Voor Firefox
Voor Chrome
Voor Edge
Voor Safari
De instellingen van de plugin zien eruit zoals hieronder:


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *