Xubuntu/Xfce op Docker – Synology

      Geen reacties op Xubuntu/Xfce op Docker – Synology

Als je Synology NAs niet van het type is dat je er Virtual Machine Manager op kunt draaien om er zo bijvoorbeeld Windows of Linux op te installeren, biedt Docker een mogelijkheid om er toch Ubuntu Linux versies op te installeren.
Docker voor Synology is een installatiepakket dat standaard in de Synology DSM is opgenomen en dat talloze mogelijkheden biedt om voorgeïnstalleerde containers te downloaden en te gebruiken. Synology schrijft er zelf over:
“Docker is een lichte virtualisatietoepassing waarmee u duizenden containers van internationale ontwikkelaars kunt uitvoeren op DSM. Het is een populaire ingebouwde opslagplaats voor installatiekopieën. Met Docker Hub vindt u gemakkelijk gedeelde toepassingen van andere getalenteerde ontwikkelaars”

Een mooi en praktisch voorbeeld is om Xubuntu/Xfce, een “light” versie van Ubuntu op Docker te installeren. Na verschillende Ubuntu Docker installaties te hebben geprobeerd leek deze een van de beste te zijn en wordt er VNC mee geïnstalleerd waardoor er met zowel met de VNC Viewer toegang kan worden gekregen en gebruikt, als via een browser.

Het (terminal) commando waarmee de hele installatie succesvol verloopt is op de website van de maker uitgelegd: https://github.com/accetto/ubuntu-vnc-xfce
The following container will listen on the host’s explicit TCP ports 25901 (VNC) and 26901 (noVNC):
docker run -d -p 25901:5901 -p 26901:6901 accetto/ubuntu-vnc-xfce
Als alles goed verloopt ziet de Synology terminal installatie er uit zoals hieronder is weergegeven

Het resultaat via VNC viewer op [IP-adres Synology]:5901 of een browser op
http://[IP-adres Synology]: 26901 ziet eruit zoals hieronder is weergegeven:

Het standaard VNC en Web wachtwoord is “headless” (zonder aanhalingstekens) en kan veranderd worden door het volgende commando te geven in de terminal van de Xubuntu desktop:
sudo vncpasswd -service

Een tip om terminal toegang te krijgen tot een Docker container op Ubuntu:
docker exec -it netdata bash (Netdata als voorbeeld van een containernaam)


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *